Εγκυμοσύνη & όραση

Εγκυμοσύνη & όραση

Τα μάτια σας σε ενδιαφέρουσα!

Οι μεταβολές που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό μιας εγκύου, αρκετές φορές έχουν επιπτώσεις και στην όραση. Ενημερωθείτε, λοιπόν, για όλα όσα συμβαίνουν γύρω από τα… μάτια σας, την περίοδο της κύησης!

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνονται μια σειρά από αλλαγές στα περισσότερα μέρη του σώματος μιας γυναίκας! Γιατί, λοιπόν, να απέχουν τα μάτια; Τα τελευταία είναι συχνά αποδέκτες αλλαγών, όσον αφορά κυρίως στην όραση, λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στον οργανισμό. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να γίνονται όλες οι απαραίτητες προγεννητικές εξετάσεις και φυσικά δίχως να ξεχνάμε τα πολύτιμα αλλά και ευαίσθητα μάτια τα οποία αποτελούν παράθυρα στον… κόσμο μας!

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ & ΟΡΑΣΗ

Μυωπία:

Η προϋπάρχουσα μυωπία μπορεί να μεταβληθεί κατά τη διάρκεια της κύησης. Ως αποτέλεσμα η έγκυος αντιλαμβάνεται πως η οπτική οξύτητά της έχει μειωθεί από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της κύησης. Αρκετές φορές παρατηρείται μια αύξηση της μυωπίας μέχρι και ένα βαθμό, συγκριτικά με τους βαθμούς πριν από την σύλληψη. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να απευθυνθείτε στον γιατρό, προκειμένου να σας συμβουλέψει για το πώς να αντιμετωπίσετε το εν λόγω πρόβλημα αλλά και να σας ενημερώσει για ποιο λόγο εμφανίστηκε. Η ακριβής αιτιολογία μεταβολής της μυωπίας παραμένει άγνωστη, σχετίζεται ωστόσο με την αύξηση του πάχους του κερατοειδή χιτώνα, τις μεταβολές του στρώματος των δακρύων, καθώς και την παρουσία οιδήματος στον κερατοειδή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Βέβαια, οφείλουμε να πούμε πως υπάρχει και ένας μύθος γύρω από το ζήτημα της μυωπίας καθώς όταν εμφανίζεται, πολλές έγκυες θεωρούν πως η κύηση ευθύνεται για τη δημιουργία της. Σε πολλές, όμως, περιπτώσεις οι εν λόγω γυναίκες είχαν μυωπία πριν την κύηση, σε πολύ μικρό βαθμό ο οποίος σχεδόν δεν ήταν αντιληπτός. Με τις αλλαγές, λοιπόν, που επιφέρει μία εγκυμοσύνη και με την αύξηση της μυωπίας, μία γυναίκα καταλαβαίνει αμέσως τη διαφορά στην όρασή της θεωρώντας πως η κύηση ευθύνεται για την μυωπία. Προκειμένου, λοιπόν, να είστε και εσείς αλλά και ο γιατρός σας σίγουροι για την κατάσταση της υγεία σας, φροντίστε να ελέγχετε τα μάτια σας!

Επειδή όμως οι μεταβολές της όρασης είναι σε μεγάλο ποσοστό παροδικές και αποκαθίστανται συνήθως μετά την γέννα , καλό θα είναι να υπάρχει υπομονή μέχρι μετά τον τοκετό, οπότε και θα έχουμε νέα δεδομένα.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται φακοί επαφής, καλό θα είναι να γνωρίζουμε, πως οι μεταβολές που συμβαίνουν στη στοιβάδα των δακρύων και στον κερατοειδή, μπορούν να κάνουν δύσκολη την εφαρμογή των φακών επαφής, ιδιαίτερα των σκληρών. Ακόμα, λόγω του ότι η ευαισθησία του κερατοειδούς μειώνεται κατά την εγκυμοσύνη, η εφαρμογή των φακών επαφής γίνεται πιο επικίνδυνη επειδή ένας μικροτραυματισμός ή μια μόλυνση (κερατίτιδα) γίνονται πιο δύσκολα αντιληπτές.

ophthalmiatros thessaloniki

Διαβήτης κύησης:

Ο διαβήτης (υψηλή συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα) μπορεί να επηρεάσει τα μάτια και την όραση κατά τη διάρκεια της κύησης και μπορεί είτε να εμφανιστεί για πρώτη φορά την περίοδο της εγκυμοσύνης, είτε να επιδεινωθεί σε μία έγκυο που είχε διαβήτη και πριν από τη σύλληψη.

Υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει, ότι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, δηλαδή οι αλλοιώσεις του βυθού των ματιών λόγω του υψηλού σακχάρου, επιδεινώνονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ταχύτερη εξέλιξη εξαρτάται από το στάδιο των αλλοιώσεων του βυθού πριν την εγκυμοσύνη. Γυναίκες με διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας και γενικά με σχετικά προχωρημένες διαβητικές αλλοιώσεις αμφιβληστροειδούς, παρουσιάζουν και μεγαλύτερη επιδείνωση κατά την διάρκεια της κύησης. Ωστόσο έχει παρατηρηθεί υποστροφή των αλλοιώσεων μετά τον τοκετό.

Σημαντική είναι η στενή παρακολούθηση των γυναικών από τον οφθαλμίατρο τους, η σωστή ρύθμιση του σακχάρου και σε ορισμένες περιπτώσεις η αντιμετώπιση των αλλοιώσεων εάν κινδυνεύει η όραση της γυναίκας.

Προεκλαμψία – Εκλαμψία- Υπέρταση κυήσεως:

Η υπέρταση κυήσεως (προεκλαμψία-εκλαμψία ) μπορεί να επιφέρει οφθαλμικές διαταραχές και συνήθως εμφανίζεται από την 20 βδομάδα κύησης και μετά. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστούν διαταραχές, όπως θόλωση της όρασης, διαταραχές του οπτικού πεδίου, διπλωπία και φωτοψίες. Κλινικά μπορεί να παρατηρηθούν αλλοιώσεις υπερτασικής αμφιβληστροειδοπάθειας, όπως στένωση των αγγείων, μικροαιμορραγίες στο βυθό, εξιδρώματα ή ακόμα και οίδημα του οπτικού νεύρου. Σε σοβαρές μορφές προεκλαμψίας ή εκλαμψίας, ενδέχεται να παρατηρηθεί και ορώδης αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς που συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό.Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της προεκλαμψίας είναι πολύ σημαντική, καθώς η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης έχει ως συνέπεια την υποχώρηση των συμπτωμάτων, τόσο των συστηματικών όσο και των οφθαλμολογικών. Σε ορισμένες περιπτώσεις εκλαμψίας κρίνεται απαραίτητη και η άμεση διενέργεια καισαρικής τομής ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση υγείας της γυναίκας.

Προεκλαμψία - Εκλαμψία- Υπέρταση κυήσεως
egkomosini4

Κεντρική Ορώδης Χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια

Οφείλεται στην δημιουργία οιδήματος στην περιοχή της ωχράς κηλίδας και το κύριο σύμπτωμα είναι η μείωση της όρασης, οι μεταμορφοψίες και η διαταραχή του κεντρικού οπτικού πεδίου. Η εμφάνιση της κεντρικής ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθειας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης πιθανόν να οφείλεται στις ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά την διάρκεια της καθώς και στο stress της κύησης. Η κεντρικής ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια υποχωρεί στην περισσότερες περιπτώσεις αυτόματα και δεν απαιτείται θεραπεία.

Αδένωμα της υπόφυσης/ μηνιγγίωμα:

Το αδένωμα της υπόφυσης ενδέχεται να αυξηθεί κατά την διάρκεια της κύησης και να προκαλέσει αλλαγές στο οπτικό πεδίο, μείωση της οπτικής οξύτητας ή και πονοκεφάλους. Οι γυναίκες με προϋπάρχον αδένωμα της υπόφυσης θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυξητικές τάσεις κατά την διάρκεια της κύησης μπορεί να έχουν και τα μηνιγγιώματα.

Φωτοφοβία

Κατά την περίοδο της κύησης οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες, λόγω των ορμονικών αλλαγών, ενδέχεται να προκαλέσουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο φως. Κάντε υπομονή!

Tip

Το λέιζερ για τη θεραπεία μυωπίας ή άλλου διαθλαστικού προβλήματος δεν είναι καλό να πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της κύησης. Ακόμα, η χρήση των κολλύριων ή οποιονδήποτε άλλων φαρμάκων απαιτεί την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, μην το ξεχνάτε!

​Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και η έγκαιρη διάγνωση πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση. Για τον λόγο αυτό μην αμελείτε τις οφθαλμολογικές εξετάσεις. Ο οφθαλμίατρος Πέτρος Στεργιόπουλος είναι στη διάθεσή σας και μπορεί να σας βοηθήσει σε θέματα που αφορούν στην όρασή σας.

Οφθαλμιατρείο

Θεσσαλονίκη

Κων. Καραμανλή 129-131
Τηλ.: 2310 323.363
Κιν.: 6973 403.803
Email: [email protected]
Web: www.ophthalmiatriki.gr

close

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH