Εκφύλιση ωχράς κηλίδος

Εκφύλιση ωχράς κηλίδος

Τι σημαίνει ο όρος εκφύλιση της ωχράς κηλίδος;

Με τον όρο εκφύλιση της ώχρας κηλίδος εννοούμε μια βλάβη στην περιοχή της ώχρας κηλίδος με αποτέλεσμα την αλλοίωση της κεντρικής όρασης. Συνήθως το εκλαμβάνουμε ως μια σκιά ή πανάδα στο κέντρο της όρασης. Η εκφύλιση της ώχρας κηλίδος μπορεί να επηρεάσει τόσο την μακρινή όσο και την κοντινή όραση με αποτέλεσμα να δυσκολεύει ή να καθίσταται αδύνατη η εκτέλεση συγκεκριμένων λειτουργιών, όπως π.χ το πέρασμα μιας βελόνας ή το διάβασμα. Αντίθετα η περιφερική όραση δεν επηρεάζεται. Μπορεί π.χ κάποιος να αναγνωρίσει ένα ρολόι χωρίς όμως να μπορεί να δει την ώρα.

Πως προκαλείτε η εκφύλιση της ωχράς κηλίδος;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδος παρατηρείτε σε πληθώρα ηλικιωμένων ασθενών και αποτελεί μέρος της γήρανσης του οργανισμού. Οι δύο συνηθέστερες μορφές ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς είναι η ξηρά και η υγρά εκφύλιση της ωχράς.

Εκφύλιση ωχράς κηλίδος

“Ξηρά” (ατροφική) εκφύλιση της ωχράς κηλίδος;

Οι πιο πολλοί άνθρωποι πάσχουν από την ξηρά μορφή της εκφύλισης της ωχράς κηλίδος η οποία προκαλεί συνήθως μια σταδιακή μείωση της όρασης.

“Υγρά” εκφύλιση της ωχράς κηλίδος;

Αφορά περίπου το 10% των ατόμων με εκφύλιση της ωχράς κηλίδος. Σε αυτήν τη μορφή παρατηρείτε νεοαγγειογένεση. Από τα αγγεία αυτά έχουμε έξαγγείωση υγρού κάτω από τον αμφιβληστροειδή στην περιοχή της ωχράς κηλίδος. Αποτέλεσμα είναι η ταχεία μείωση της όρασης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της εκφύλισης της ωχρας κηλίδος;

Τα συμπτώματα ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Σε πρώιμο στάδιο συνήθως δεν γίνονται αντιληπτά. Μερικές φορές και αν έχει επηρεαστεί μονάχα η όραση του ενός ματιού μπορεί επί χρόνια να μην γίνει αντιληπτό. Τα ακόλουθα συμπτώματα δείχνουν μια απώλεια της κεντρικής όρασης:

  • Οι λέξεις που είναι γραμμένες σε ένα χαρτί φαίνονται θολές
  • Στο κέντρο της όρασης παρατηρείτε μια σκοτεινή ή κενή εστία
  • Ευθείες γραμμές φαίνονται σαν κυματοειδής

Ο οφθαλμίατρος μπορεί βάση των συμπτωμάτων και με ειδικές εξεταστικές μεθόδους να διαγνώσει σε πρώιμο στάδιο την εκφύλιση της ωχράς και ανάλογα με την μορφή της να την αντιμετωπίσει και να την παρακολουθήσει.

Αριστερή εικόνα: Φυσιολογικό τέστ κεντρικής όρασης

Δεξιά εικόνα: Παθολογικό τέστ με κυματοειδή παραμόρφωση γραμμών

τέστ κεντρικής όρασης
υματοειδή παραμόρφωση γραμμών
συμπτώματα της εκφύλισης της ωχρας κηλίδος
εκφύλιση της ωχράς κηλίδος
oxra2

​Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και η έγκαιρη διάγνωση πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση. Για τον λόγο αυτό μην αμελείτε τις οφθαλμολογικές εξετάσεις. Ο οφθαλμίατρος Πέτρος Στεργιόπουλος είναι στη διάθεσή σας και μπορεί να σας βοηθήσει σε θέματα που αφορούν στην όρασή σας.

Οφθαλμιατρείο

Θεσσαλονίκη

Κων. Καραμανλή 129-131
Τηλ.: 2310 323.363
Κιν.: 6973 403.803
Email: [email protected]
Web: www.ophthalmiatriki.gr

Ανάλυση ωχράς κηλίδος

Ο ιατρός καλεσμένος στην εκπομπή ¨Πέντε και¨ στην ΕΤ3, αναλύει την οφθαλμολογική πάθηση της εκφύλισης ωχράς κηλίδας. Τι σημαίνει ωχρά κηλίδα, τύποι ωχράς κηλίδας, εικόνα ανθρώπου που πάσχει από ωχρά κηλίδα, παράγοντες εμφάνισης ωχράς κηλίδας.

ytlogo

Πώς βλέπει κάποιος με εκφύλιση ωχράς κηλίδας

εκφύλιση της ωχράς κηλίδος
Υγρά εκφύλιση της ωχράς κηλίδος
οφθαλμίατρος θεσσαλονικη
ekfilisioxraskilidos4
close

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH