Καταρράκτης

Καταρράκτης στα μάτια

Καταρράκτης στα μάτια

1. Τι είναι ο καταρράκτης;

Ως καταρράκτης ορίζεται η θόλωση του φακού του ματιού που οδηγεί σε μείωση της όρασης.

2. Ποια είναι τα συμπτώματα του καταρράκτη;

Συνήθως νοιώθουμε μια πανάδα, η oποία ολοένα και γίνεται ποιο πυκνή. Πολλές φορές μειώνεται και η ανοχή στα φώτα, το οποίο παρατηρείται κυρίως στους οδηγούς αυτοκινήτου, οι οποίοι δυσκολεύονται να οδηγήσουν τη νύχτα

3. Που εντοπίζεται ο καταρράκτης στο μάτι;

Ο φακός βρίσκεται ακριβώς πίσω από την ίριδα του ματιού. Ο ρόλος του φακού είναι όπως και σε μια φωτογραφική μηχανή να εστιάζει και να καθαρίζει την εικόνα που βλέπουμε.

4. Πως προκαλείται ο καταρράκτης;

Η συχνότερη αιτία είναι οι αλλαγές που προκαλούνται στο φακό λόγω της ηλικίας, πράγμα που συγκρίνεται με την γήρανση και ρυτίδωση του δέρματος όπως και με το γκριζάρισμα των μαλλιών. Άλλες αιτίες είναι τραυματισμοί των ματιών, επαναλαμβανόμενες φλεγμονές (ιριδοκυκλίτιδες) καθώς και διαταραχές μεταβολισμού (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης)

5. Πώς αντιμετωπίζεται ο καταρράκτης;

Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η χειρουργική θεραπεία. Σταγόνες ή χάπια δεν αντιμετωπίζουν τον καταρράκτη.

6. Ποια είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να χειρουργηθεί ο καταρράκτης;

Ο ασθενής μαζί με τον οφθαλμίατρο του αποφασίζουν από κοινού ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς και τον βαθμό “ωρίμανσης” του καταρράκτη.

7. Πως γίνεται η εγχείρηση του καταρράκτη;

Η εγχείρηση γίνεται συνήθως με τοπική νάρκωση. Μέσα από μια πολύ μικρή τομή και αφού τμηματιστεί ο φακός σε μικρά κομμάτια με την χρήση υπερήχων αυτά αναροφούνται. Κατόπιν τοποθετούμε τον νέο φακό στο μάτι. Η τομή δεν ράβεται και κλείνει μόνη της, ώστε να μην προκληθεί επιπλέον αστιγματισμός. Ο νέος φακός που μπαίνει παραμένει για την υπόλοιπη ζωή και δεν χρειάζεται αλλαγή.

8. Με ποια κριτήρια διαλέγουμε τον φακό που θα μπει;

Το κάθε μάτι είναι ιδιαίτερο, με συνέπεια πριν την εγχείρηση να μετράμε επακριβώς τις παραμέτρους του ματιού ώστε να μπει και ο κατάλληλος φακός.

Καταρράκτης στα μάτια
Καταρράκτης στα μάτια

​Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και η έγκαιρη διάγνωση πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση. Για τον λόγο αυτό μην αμελείτε τις οφθαλμολογικές εξετάσεις. Ο οφθαλμίατρος Πέτρος Στεργιόπουλος είναι στη διάθεσή σας και μπορεί να σας βοηθήσει σε θέματα που αφορούν στην όρασή σας.

Οφθαλμιατρείο


Θεσσαλονίκη

Κων. Καραμανλή 129-131
Τηλ.: 2310 323.363
Κιν.: 6973 403.803
Email: [email protected]
Web: www.ophthalmiatriki.gr

Επέμβαση καταρράκτη


Όραση πρίν και μετά την επέμβαση καταρράκτη


paidiorasi
Πως βλέπουμε με καταρράκτη
katarraktis1
Καταρράκτης στο ματι
close

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH